Luni, 02.06.2023, 0:23 AM
Bine aţi venit Vizitator | RSS

Protejarea conductelor - sistem de incalzire conducte AMASS
Fara dopuri de gheata!

Sistemele AMASS destinate incalzirii conductelor previn stricaciunile in urma inghetului si mentin lichidele in miscare indiferent de temperatura exterioara.

Exista doua motive principale pentru a folosi AMASS:
- protectie anti-inghet a conductelor;
- mentinerea unei temperaturi stabilite in conducte.

Sistemele de protectie la inghet sunt instalate acolo unde este necesara prevenirea inghetului conductelor sanitare si de apa. Aceste sisteme se folosesc acolo unde conductele sunt slab izolate sau chiar fara izolatie.

Acesta poate fi cazul caselor mai vechi cu conducte instalate in pereti sau pe acoperis si in cazul conductelor care nu pot fi ingropate la o adancime mai mare care sa permita pastrarea fluiditatii lichidelor.

Sisteme de control al temperaturii sunt instalate pentru a pastra temperatura lichidelor din interiorul conductelor. Aceasta poate fi o aplicatie si in industrie pentru a mentine o vascozitate marita a fluidelor, in ciuda temperaturilor scazute. De asemenea, pentru aplicatii private sistemul poate fi folosit pentru a facilita incalzirea apei menajere.

Detalii despre oferta si preturi aici


In interiorul conductelor sau afara.

Sistemul AMASS de insotire conducte poate fi instalat atat pentru sisteme de conducte la exterior si interior, cat si pentru conducte suspendate sau ingropate. Sistemul AMASS de insotire conducte consta in cablurile de incalzire AMScable, unitatile de control AMStemp si accesoriile pentru instalare. Solutia completa va asigura un rezultat rapid si un consum minim de energie.

 

Este o societate romana cu capital strain si romanesc, infiintata in anul 2002. Infiintarea societatii s-a realizat in urma nenumaratelor cereri de lucrari de revitalizare si reabilitare a conductelor si a interesului prezentat fata de noile tehnologii, mai simple si mai eficiente.

Activitatea societatii este sustinuta de tehnica utilizata si experienta dobandita de specialistii germani in cooperare cu cei romani in domeniul revitalizarii conductelor.

Societatea are ca obiect principal de activitate reconditionarea conductelor de apa si canalizare.

Societatea comerciala Gliman Sanierung S.R.L. executa urmatoarele lucrari din domeniul revitalizarii conductelor cu diametre intre 150-3000 mm

 • examinarea starii fizice a conductelor vechi prin vizitarea lor cu camera TV si inregistrarea video a tuturor defectelor si a deteriorarilor
 • curatiri mecanice cu dispozitive de curatire
 • curatiri cu jet de apa la presiune inalta sau foarte inalta
 • revitalizari de conducte de toate tipurile prin camasuire interioara cu tuburi flexibile adecvate mediului vehiculat
 • probe de etanseitate si de presiune.
 • reabilitari camine canalizari
 • O prima faza este inspectarea cu atentie a conductei ce urmeaza a fi reabilitata efectuata cu camere speciale de filmat, montate pe carucioare, stabilindu-se astfel starea de deteriorare a conductei. In functie de diferite cerinte impuse, pot fi puse la dispozitie tehnologii de curatare corespunzatoare. De exemplu, la curatarea unei conducte cu curgere gravitationala, se utilizeaza spalarea la presiune inalta. in domeniul conductelor sub presiune se utilizeaza sisteme cu dispozitive de curatare, metode mecanice de curatare, si inainte de toate, curatarea la presiune foarte inalta.

  In faza urmatoare se realizeaza reabilitarea subterana a conductelor din otel si beton prin torcretare cu mortar special cu calitati termoplastice foarte bune, procedeu care se bazeaza pe imprastierea mortarului prin rotatie.

  Acesta are un coeficient de dilatare adaptat materialului pe care se depune, astfel ca aceasta proprietate combinata cu plasticitatea mediului ofera o rezistenta deosebita chiar si in cazuri de stres termic si mecanic. Adera foarte bine la suprafete ruginite conferind si o protectie anti-coroziva, putandu-se folosi in sisteme cu curgere libera cat si in sisteme cu curgere sub presiune. Dupa aceasta se verifica etanseitatea conductelor cu aparate de masura bine calibrate. Probele de presiune pot fi efectuate atat cu apa, cat si cu aer comprimat. In pozele urmatoare se poate vedea diferenta dintre o conducta necuratata si una reabilitata.

   

  Printre tehnologiile utilizate pentru procesul de reabilitare a conductelor sunt "camasuirea cu mortar special prin torcretare" si "protectia cu ciorap din materiale sintetice" , o varianta economica si rapida la inlocuirea conductelor de apa si canalizare.

  Avantajele reabilitarii unei conducte:

  • Reabilitarea unei conducte este mai ieftina decat inlocuirea unei conducte
  • Reabilitarea unei conducte este un procedeu ecologic
  • Reabilitarea unei conducte are un timp de executie rapid
  • Reabilitarea unei conducte nu necesita inchiderea traficului pe zonele de lucru
  • Reabilitarea unei conducte nu necesita saparea carosabilului decat pe zone foarte mici
  • Reabilitarea unei conducte impiedica pe timp indelungat corodarea si formarea depunerilor pe conducta
  • Reabilitarea unei conducte are 25 de ani garantie

  Suntem o companie specializata in lucrari de vizualizare, reconditionare, reabilitare si inlocuiri de conducte realizate prin tehnologii speciale care nu necesita sapatura deschisa, avand o experienta de 15 ani pe piata de domeniu din Romania.

  Spartura  

  In vederea evitarii problemelor aparute in urma invechirii retelelor de conducte (apa, agent termic, menajere, gaz, etc) sau a unei executii defectoase a lucrarilor de instalatii, SC CALA SA va vine in ajutor cu servicii complexe de inspectii video, diagnosticare, proiectare si reabilitare, conforme normelor si cerintelor Uniunii Europene.

  Se lucreaza cu trei tipuri de camere:
  • Un robot cu camera video cu cap fix - la DN 100 mm ~ DN 300 mm
  • Doi roboti pentru diametre nominale mai mari de 300 mm, cu camere cu raze x, ce permit vizualizarea inclusiv pe conducte petroliere
  Fisura  

  ROBOTI CU CAMERA VIDEO PENTRU VIZUALIZARE SI DIAGNOSTICAREA CONDUCTELOR

  Diametrele conductelor asupra carora se poate efectua operatia de vizualizare sau diagnosticare vor fi cu DN ≥ 100 mm, pe tronsoane de lungimea a max. 500 m intre camerele de vizitare.

  Avantajele tehnologiei

  In timpul inspectiei se pot depista defecte ale conductelor cum ar fi : sparturi, surpari, colmatari, perforari, corodari, erodari , etc.

  Perforare  

  Tehnologia de vizualizare oferita de CALA SA prezinta avantajele vizualizarii si diagnosticarii starii conductelor in scopul inlesnirii luarii unei decizii de decolmatare si / sau reabilitare, precum si de apreciere a rezultatelor operatiilor de reabilitare dupa efectuarea lor.

   

  Tehnologia tip HI-JET a fost dezvoltata special pentru curatirea conductelor care urmeaza a fi reabilitate cu metodele NO-DIG.

  Curatirea desavarsita pana la luciu metalic a retelelor de conducte si uscarea acestora, asigurata de Tehnologia tip HI-JET, se bazeaza pe dirijarea jetului de apa pe peretii conductei si absorbtia directa a apei rezidurale si a colmatarilor.

  Utilajul pentru frezare cu apa tip HI-JET este format dintr-un corp rotativ ale carui duze pot fi adaptate pentru conducte cu diametre cuprinse intre 80 si 1000mm.

  Utilajul pentru frezare cu apa tip HI-JET este angrenat de o pompa de presiune inalta (pana la 2.500 bar). Prin pozitia duzelor in capul de frezare se genereaza in teava un curent termic puternic si constant care asigura transportul apei reziduale si al depunerilor spre capatul conductei, precum si uscarea peretiilor curatati.

  Inainte de curatire Dupa curatire

  Utilajul pentru frezare cu apa tip HI-JET produce in teava un curent constant si puternic de aer care asigura transportul apei reziduale si a colmatariilor spre capatul conductei si asigura totodata uscarea din interior al conductei (aer cald intre 50 - 70°C).

  In cazul unei curatiri incomplete se actioneaza rapid readucand jetul de apa la locul la care calitatea curatirii nu corespunde.

  Procedeul se distinge în primul rand prin posibilitatea de folosire a caminelor de vizitare sau a camerelor subterane unde sunt amplasate vanele, fapt ce conduce la eliminarea sapaturilor necesare pentru gropile de sosire si de plecare. În situatia în care nu exista posibilitatea utilizarii caminelor existente este necesara pregatirea gropilor de plecare si sosire.

  Tot procedeul de curatire este urmarit de o camera video, iar rezultatul lucrarii de curatire a tevii este inregistat pe CD sau DVD, aceastea punandu-se la dispozitia beneficiarului, analizandu-se astfel starea exacta a conductei.

   

  Cele mai multe retele de conducte (gaz, apa, canalizare, retele tehnologice pentru agent termic) sunt deja imbatranite si din ce in ce mai des se ivesc lecaje si scurgeri care din motive de siguranta si de economie, trebuie foarte rapid reabilitate.

  Pentru reconditionarea acestor conducte s-a impus in ultimii ani din ce in ce mai mult asa numitele tehnologii NO DIG - adica tehnologii de reconditionare fara decopertare.

  Inainte de camasuire tip "re-lining" Dupa curatire tip "re-lining"
  Dupa curatire tip "re-lining" Dupa curatire tip "re-lining"

  La o conducta inca static portabila, reconditionarea prin camasuire este din punct de vedere actual al tehnicii, cea mai calitativa metoda de reconditionare a conductelor de presiune si conductelor cu curgere gravitationala.

  Tehnologia are origine in Japonia unde s-a cautat o solutie tehnica pentru evitarea scurgerilor din conductele deteriorate din cauza cutremurelor dese din aceasta zona.

  In timp foarte scurt tehnologia s-a dezvoltat si este astazi una din cele mai performate metode de reconditionare pentru conducte de gaz, conducte petroliere, conducte de apa potabila si apa reziduala si cele din industria chimica.

  La metoda pe care o prezentam se introduce un tub compozit in conducta care urmeaza a fi reabilitata. Anterior introducerii tubului in conducta-gazda, acesta este impregnat cu o rasina reactiva aleasa in functie de destinatia conductei. Dupa introducerea in conducta, rasina impregnata in tub va fi polimerizata, astfel obtinandu-se o noua teava cu calitati deosebite.

  Aceasta metoda performanta se poate aplica la conducte cu diametre cuprinse intre DN 100 si DN 2000 in functie de diametrul cerut pe sectiuni, pana la lungimi de 600m.

  Tubul este omologat pentru apa potabila conform cerintelor normelor a formularului DVGW - Arbeitsblatt W 270.

  Procedeul permite parcurgerea curbelor de 45°.

  • Conductelor de apa potabila
  • Conductelor de gaz
  • Conductelor transportoare de medii petroliere
  • Conducte de apa reziduala sub presiune
  • Conducte din industria chimica
  • Conducte cu curgere gravitational de apa reziduala etc.

  La o conducta inca portanta, adica se poate transporta inca mediul prin ea, reconditionarea prin metoda "re-lining" este, din punct de vedere actual al tehnicii, cea mai moderna si eficienta metoda de reconditionare a conductelor de presiune. Aceasta metoda ofera totodata avantajul de reconditionare conductelor fara decopertarea acestora.

   

   

  Până în prezent conductele de alimentare cu apă potabila, canalizare, termoficare şi gaze, nu puteau fi protejate eficient împotriva coroziunii.

  Tehnologia de recondiţionare utilizată de firma S.C. CALA S.A. este o tehnologie de reconditionare fără decopertare clasificată ca tehnologie NO DIG. Această tehnologie a fost dezvoltată şi probată în practică, asigurând refacerea interioară a conductelor prin realizarea protecţiei împotriva coroziunii. Această tehnologie permite reînchiderea locaşelor de dimensiuni definite (diametre de 3 mm).

  Principiile de concepţie ale tehnologiei au pus bazele unui procedeu de execuţie rapid, capabil să realizeze eficient reconditionarea şi protecţia conductelor cu gararanţii pe termen lung şi la costuri acceptabile.

  Conductele subterane de alimentare cu apă, canalizare, termoficare şi gaze, sunt supuse unei permanente deteriorări datorită coroziunii interioare. Cauza acestei coroziuni este determinată în cea mai mare parte de caracteristicile agentului transportat şi de factorul timp.
  Conductele se deterioreaza rapid, în perioade scurte de timp (uneori după doar câţiva ani), datorită acţiunii permanente a agentului transportat.

  Pentru conductele pentru aburi şi condens din retelele de încălzire centrală, nu există până în prezent o tehnologie de reabilitare fără înlocuirea lor.

  Înlocuirea conductelor deteriorate implică un volum mare de lucrări funciare şi costuri mari. Lucrările de înlocuire impun scoaterea din folosinţă a conductelor pe o durată mare de timp, ceea ce afectează în mod negativ activităţile populaţiei, agenţilor economici şi mediul ambiant.

  Firma S.C. CALA S.A. oferă prin aceatsa tehnologie, o alternativă rapidă, economică şi ecologică de refacere a conductelor deteriorate sau uzate.

  Principalele cerinţe pentru materialele utilizabile la recondiţionarea conductelor sunt:
  • elasticitate inaltă la temperaturi de lucru cuprinse între 20 şi 250°C
  • aderenţa bună la peretii conductei reabilitate
  • rezistenţa la temperaturi înalte
  • rezistenţa în timp la coroziune
  • calităţi de umplere a găurilor/fisurilor de mărimi definite
  • asigurare etanşietăţii la presiunea mediului transportat
  • capacitatea de a prelua solicitarea presiunii, la ţevile cu rezistenţă redusă

  Recondiţionarea conductelor se face pe tronsoane, între compensatoarele de dilatare sau între vane. Lungimea maximă a unui troson este de cca. 400 m. Diametrele conductelor pot fi cuprinse între DN 80 şi DN 3400 mm. Conductele intens corodate după curăţire sunt supuse la o probă de presiune. Dacă se constată pierderi de presiune, după reabilitare punerea în funcţiune a conductelor se face după minimum 7 zile.

  Produsul de cimentare se prepară conform reţetei, dintr-un amestec în proporţii determinate de ciment, nisip şi aditivi. Aplicarea procedeului presupune îmbrăcarea cu o captuşeală pe bază de ciment a conductelor. Materialul garantează o bună aderenţă pe pereţii conductei şi preia toate variaţiile de temperatură rezultate din ciclurile de încălzire şi răcire.

  Avantajul economic al noii tehnologii este mare comparativ cu cheltuielile legate de înlocuirea conductelor uzate sau colmatate şi a cheltuielilor pentru eliminarea acestora conform legislatiei protecţiei mediului.

  Avantajul economic este şi mai mare în cazul conductelor de apa din cauza adâncimilor mari de pozare a conductelor. De aceea, datorita caracteristicile materialelor utilizate si metoda de aplicarea a acestei tehnologii, recondiţionarea conductelor este foarte usor de efectuat şi asigură o reabilitare perfectă.

   

  Pipe bursting – este o tehnologie de inlocuire a retelelor de conducte (gaz, apa, canalizare) care datorita gradului de uzura (imbatranire) nu mai prezinta siguranta in functionare.

  Aceasta tehnologie consta in spargerea vechii conducte prin introducerea unui asa zis « cap de spargere » si inlocuirea acesteia cu o alta de dimensiuni egale sau sensibil mai mari utilizand acelasi traseu prin tragerea sau impingerea noii conducte de catre capul de spargere.

  Baza capului de spargere este mai mare decat diametrul interior al vechii conducte si usor mai mare dacat diametrul exterior al noii conducte, in vederea reducerii frecarii precum si pentru a oferi spatiu de manevra. Partea din spate a capului de spargere este conectata la noua conducta, iar cea din fata, este conectata la un cablu sau tija de tragere.
  Capul de spargere si capatul noii conducte sunt lansate in cea veche printr-o gura de acces.

  Dimensiunile conductelor care pot fi inlocuite variaza de la 50mm pana la 1000 mm, teoretic neexistand o limita superioara. Limita depinde doar de eficienta costurilor, comparativ cu metodele conventionale de inlocuire, conditiile locale de teren ( rezistenta acestuia la vibratii), precum si de capacitatea tehnica de a furniza suficienta putere pentru spargerea si tragerea simultana a conductei.

  Lungimea pe care se efectueaza inlocuirile este de 300 – 400m, in functie de distanta existenta intre camine.

  Conductele care pot fi inlocuite prin tehnologia de "Pipe bursting” sunt de obicei realizate din materiale cum ar fi – fonta, otel, beton simplu, azbest, PVC, polietilena. Betonul armat poate fi deasemenea inlocuit cu succes in cazul in care acesta nu este armat puternic sau daca este deteriorat substantial.

  Tehnologia de « pipe bursting » consta in introducerea fortata a unui instrument conic « cap de rupere », care rupe (sparge) vechea conducta si o impinge spre exterior. In acelasi timp o conducta noua este trasa. pe acelasi traseu. Tragerea se efectueaza din partea din fata a conului cu ajutorul unui troliu sau a unui utilaj de tragere cu tije.

  Partea din fata a conului de spargere are dimensiuni mai mici decat conducta care este inlocuita pentru a mentine alinierea acestuia in conducta si uniformizarea socurilor pe circumferinta acesteia.Baza acestuia este mai mare decat interiorul conductei pentru a reusi spargerea acesteia, si usor mai mare decat exteriorul ei pentru a reduce frecarea si o usoara mobilitate a acesteia in tunel.

  Capetele de spargere (bataie) pot fi echipate cu grinturi de zdrobire sau lame longitudinale pentru a promova si mai mult eficacitatea de rupere.

   

  Reabilitarea retelelor de canalizare industriala cu ajutorul conductelor GRP instalate in conductele vechi

  O alta medota importanta utilizata pentru reabilitarea conductelor este metoda derelining pipe in pipe.

  Aceasta metoda se aplica la retelele de apa potabila, gaz, canalizare menajera si industriala, fara excavare. Elementul fundamental al sistemului este introducerea unui tub nou in cel vechi. Pentru aceasta reabilitare se utilizeaza tuburi GRP.

  Produsul, din punct de vedere economic si tehnic, indeplineste tot setul de cerinte. Proprietatile tuburilor GRP sunt: rezistenta chimica inalta, instalarea rapida si usoara, cuplare usora si stransa cat si proprietati hidraulice excelente ale suprafetei interioare netede gen oglinda.

  Pentru realizarea reabilitarii cu tuburi GRP, trebuiesc respectate urmatoarele etape:

  • Stabilirea tronsoanelor si a pozitiei gropilor de pornire
  • Executarea si asigurarea gropilor de pornire
  • Lansarea si pozitionarea tuburilor
  • Mufarea tuburilor
  • Imobilizarea tuburilor
  Pozitia gropilor de pornire ce delimiteaza tronsoanele trebuie stabilita astfel incat sa fie posibila lansarea, pozitionarea si mufarea tuburilor cu respectarea specificatiilor tehnice date de producatorul tuburilor cu care se face reabilitarea.

  Groapa de lansare va fi executata prin sapatura mecanizata si manuala. Marginile gropilor vor fi asigurate prin sprijiniri cu Pal-planse (conform normativelor de siguranta si securitatea muncii in vigoare) si debitarea calotei superioare a conductei vechi.

  Mufarea tuburilor poate fi facuta in groapa de pornire sau in pozitia finala. Aceasta operatie se efectueaza utilizand dispozitive manuale sau mecanizat.

  Iar imobilizarea tuburilor este un procedeu prin care se urmareste ca tuburile introduse in conducta veche sa isi mentina pozitia pe toata perioada de utilizare a conductei noi.Acest lucru se realizeaza prin injectarea de beton, cu ajutorul mixerelor si a pompelor de beton, in spatiul dintre cele doua conducte.

  De aceea, datorita caracteristicile tuburilor GRP si instalarea lor usoara, reabilitarea conductelor prin tehnologia inovativa "pipe in pipe”, asigură o reabilitare durabila si rezistenta.

   

  Un alt tip de curatatre a conductelor se efectueaza prin metoda ultra moderna numita "pigging".

  In ziua de azi este general acceptata ideea de curatare prin metoda "pigging” iar multi operatori recurg la aceasta metoda cand nu au alta solutie de curatare iar o investitie foarte mare este supasa la risc.


  Fiind o metoda ecologica, tehnologia de tip "pigging” ajuta si asigura inlaturarea oricaror substante care ar putea avaria conducta, previne formarea celulelor corozive, furnizeaza informaţii în timp util cu privire la orice probleme în curs de dezvoltare a conductei, furnizeaza date asupra unor probleme aparute in structura conductei pt a permite luarea unei decizii corecte, furnizeaza o alternativa de inchidere a conductei pe o perioada de timp in vederea efectuarii testelor periodice, inlaturarea reziduurilor sau corpurilor straine din conducta, inlaturarea depozitelor atat solide cat si lichide care se pot forma pe peretii interiori ai conductei si care pot restrictiona debitul.Ultilizarea unui program corect de pigging va juta la mentinerea integritatii conductei.


  Instrumentul trece prin conducta propulsat de debitul produsului petrolier masurand si inregistrand grosimea peretelui conductei si dinstanta pana la suprafata peretelui interior in timpul deplasarii.Instrumentul de masurare „pigging”este si un instrument de inspectie ultrasonic dedicat anume pt un sondaj cuprinzator al peretilor conductelor transportatoare de titei sau produselor petroliere.


  Instrumentul poate detecta urmatoarele defecte si caracteristici ale starii conductei: pierderi de metal din peretele inter sau extern al conductei, laminarea, laminarea din panta, circumferinta sudurilor, sudurile longitudinale, laminare legata de HIC, blistere, variatii ale grosimi peretului, deformari geometrice ale conductei, instalari de conducte.Scopul acestor masuratori este furnizarea informatiilor operatorului printr-un raport al inspectiei cat mai detaliat in care sunt documentate precis toate defectele si anomaliile conductei, in mod special pierderile de metel din peretele conductei datorate coroziunii si deformarile geometrice ale peretelui conductei. Raportul, de asemenea, mai cuprinde si un set de sugestii de reabilitare ale conductei bazat pe puterea de calcul.

  Pe scurt, acesta tehnologie ajuta la determinarea corespunzatoare a constructiei conductei si ajuta la mentinerea acesteia in forma initiala. Cu toate acestea, trebuie amintit faptul ca atât eficienţa cat şi prospectarea conductelor depinde de "sistemul de pigging” uitilizat şi de eficienţa pigurilor utilizate

  .